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Dependent Care 
Vs Tuition Fees 

A CalFresh recipient works full time.  Her two children, one in first 
grade and one in kindergarten, receive all day care and educational 
instruction at a licensed child care center.  Stage 3 child care pays the 
tuition fees up to the Regional Market Rate (RMR) for the program and 
the client pays the remaining tuition fees of $66.  The information 
provided did not specify whether either child has special needs.  The 
Quality Control review conclusion is that tuition is not an allowable 
income deduction for the CalFresh Program. 

Section 63-233.2 states: “The dependent care cost will be allowed as 
a deduction when necessary for a household member to: 
  

• Accept or continue employment; 
• Comply with the CalFresh Employment and Training Program 

requirements; or 
• Attend training or pursue education to prepare for employment”. 

QUESTION 
Are tuition fees an allowable income deduction for the CalFresh 
program when the customer is participating in one of the activities 
outlined in Section 63-233.2?  

ANSWER 
A dependent care cost will be allowed as a deduction for a household 
member to accept or continue employment, for CalFresh Employment 
and Training purposes, or for training or education preparatory to 
employment.  

Tuition is not a deductible expense.  In this situation, it is the worker’s 
responsibility to determine and/or differentiate tuition from after-school 
child care expenses.  The burden of proof would be on the recipient to 
provide documentation for the after-school child care expense.  
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